Мадлена Комитова успява да управлява цели 150 пенсионерски клуба във Виена

Мадлена Комитова управлява 150 пенсионерски клуба във Виена и отговаря за 15 хил. пенсионери, които членуват в тях. Тя работи в най-голямата организация за обгрижване и обслужване на възрастни хора в Австрия. “Организацията не е държавна, но разполага с фонд към община Виена.
Годишно се отпускат 16 млн. евро”, обяснява Комитова.
Виена финансира възрастните си жители, а след това те плащат членски внос на организацията. В 16-те млн. евро, които се отпускат, освен заплатите на служителите в клубовете влизат сметките за наетите помещения и задължително кафе и следобеден сладкиш за всеки пенсионер.Няколко забавни детски отговори на важни въпроси, които ще ви разсмеят от сърцеДецата отговарят на сериозните въпроси по свой искрен начин, а някои от отговорите им са особено заб…Jun 10 2019noviniteotdnes.com

Мадлена Комитова казва, че работи в бранш на бъдещето. “Виена е 2 млн. жители, колкото София, а възрастните хора са около 400 хил. човека. Ако се погледне демографската статистика на Европа, със сигурност съм мегатренд”, добавя Комитова.
Освен пенсионерските клубове организацията управлява 30 старчески домове, където живеят 9 хил. души. Същевременно тя дава работа на 4000 човека от 65 нации.
Комитова емигрира в Австрия през 1990 г., но идва в България почти всеки месец, защото освен за виенските пенсионери се грижи и за възрастната си майка в София.

“Заминах, защото държавата беше затворена за ремонт”, казва Мадлена Комитова. През 80-те години учи обществено хранене в института по хранително-вкусова промишленост в Пловдив, но вижда как затварят цялата промишленост в България. Лекомислено и авантюристично заминава с мъжа си, без да знаят и дума на немски език. Продължава образованието си по обществено хранене във Виена, а 3 години по-късно се ражда синът.
Известно време работи като сервитьорка. Постепенно я повишават и започва да ръководи 5 австрийски кръчми. Преди да стигне до управлението на 150 пенсионерски клуба, работи 20 години в организацията, под чиято шапка са всички виенски клубове и домове за стари хора.

Комитова често участва в семинари, на които говори за възрастните. “Гледам да позиционирам темата за възрастните хора, защото те са загубили позицията си в обществото. Не само в България, а по целия свят. В Европа казват трета възраст и ги отписват”, обяснява Мадлена Комитова.

Според нея основната цел на пенсионерските клубове е превенция. За да може да остарее щастливо, всеки се нуждае от приятели, място за комуникация и възможност да се чувства значим с някаква дейност. Такава например е инициативата, в която възрастни хора четат книги на деца от детската градина.

“Децата идват при нас в клубовете и четат заедно с пенсионерите. Имаме и друга инициатива с техническите гимназии във Виена. Идват 120 ученици и преподават нови медии”, разказва българката. Така всеки възрастен австриец лесно се научава да ползва социалните мрежи и как да си плаща сметките онлайн например.

Ползата е двустранна – пенсионерите се научават на новости, а за гимназистите това е час по социална компетентност, който е в учебната им програма. Същото се случва и с деца от първи до четвърти клас. Те правят диктовки с бабите и дядовците в клубовете и заедно откриват правописните и граматическите грешки в текстовете си. “Помага се също и на бежанците, които не говорят немски. Учат го при нас в клубовете, овладяват и културата на Австрия. Така пенсионерите се чувстват значими и полезни за обществото”, добавя българската управителка.

Благодарение на такива съвместни дейности миналата година виенските пенсионери стават космонавти.

Група ученици от една от техническите гимназии в австрийската столица подготвя своята дипломна работа и моли да я изпробва върху възрастните хора. “Едното от момчетата каза, че е израснало с дядо си, който има проблеми с коленете, а човекът винаги е искал да кара кану. Така на младежа му идва идеята, че това може да стане чрез виртуална реалност. Към проекта му се включили негови съученици и решили да направят игра, с която се лети с космическа ракета”, разказва Мадлена Комитова. Близо 2 месеца гимназистите “изстрелват в космоса” десетки баби и дядовци с помощта на новите технологии. Идеята им е забелязана от камерата на предприемачите и получават финансиране да работят по други проекти.

Комитова смята, че най-големият проблем за старите хора е самотата, която впоследствие ги разболява физически. В началото на миналата година Великобритания създава министерство по самотата.

То има задачата да се бори със социалния проблем, като от него страдат над 9 млн. жители на Острова. “Самотата е бич на човечеството. Вместо да чакаме възрастните хора да се разболеят и да натежат на системата, Виена инвестира в превенция от това хората да останат самотни”, казва Мадлена Комитова.

Дори отскоро в клубовете се организира спийд дейтинг (от англ. – бързи запознанства). Интересът към тях е много голям и местата се запълват светкавично. На бързите срещи австрийските пенсионери намират нова любов, а също и другар, с когото да отидат на екскурзия или просто да карат колело.Водещ психотерапевт: прекомерната родителска любов създава хора без характерСъбка Дякова-Чехович е завършила инженерна геология по примера на баща си. После следва психология в…Jun 10 2019noviniteotdnes.com

Източник: 24 часа

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!