Най-популярните и предпочитани видове плугове MASS

Благодарение на непрестанно развиващите се технологии днес се наблюдава завиден прогрес в селското стопанство. Днес земеделците са привилигировани, тъй като имат възможността бързо и качествено да обработват своите земи с помощта на различни видове плугове. Съвременните плугове са до толкова модернизирани, че вече не е нужно да бъдат теглени от коне и волове, а вместо това се използват модерни трактори, с които целия процес е в пъти по-бърз и приятен. Различните модели са съставени от различен брой тела, с които може да се обхване различна по големина площ земя.
Основната функция на плуговете е да обработят почвата, подготвяйки я за засяване и правейки я по-рохвака и аерирана, с което се повишава възможността за задържана на водата по-дълго време в почвата.

Видове плугове

Както вече казахме съществуват няколко различни видове плугове, които намират различно приложение според вида на почвата и дейността, която трябва да се осъществи с тях.

В тази статия ще ви запознаем с някои от най-популярните и предпочитани от земеделците модели плугове MASS.

Обръщателни плугове

Те са проектирани да работят с всички видове почва като я разчупват, разрохкват и преобръщат. Тези плугове са изработени от специална износоустоичива стомана и изключително здрави лопатки снабдени с остри ножове, които прорязват почвата. Това ги прави изключително силни и надежни. Обръщателни плугове са лесни за монтаж към трактора, с възможност за регулиране на теглича.

Олекотени плугове

Тези плугове също са направени от специална здрава стопамана, която издържа на износване. Ножовете им са изключително острие, което спомага са по-лесното прорязване на всякакъв вид почви. Те безпроблемно орат, преобръщат и разрохкват почвата. С тях лесно и бързо се оформят бразди, в които след това се засяват семена и култури.

Дискови брани

За разлика от горните два вида плугове, дисковите брани не преобръщат почвата, а вместо това тяхната основна функция е насочена към разбирането на големите буци пръст, получили се в следствие на орането с плуга. Много земеделци процедират по следния начин – първо закачат плуга към трактора, а след него се монтира и дисковата брана. По този начин се извършват два процеса хем оране, хем брануване. Дисковите брани са изключително полезни при обработка на сухи почви. Предлагат се различни модели с различен брой дискове.

Култиватори

Те също са вид плуг, който обаче се използва за разрохване на почвата и е за дълбока оран. Култиваторите са изработени от стоманени резци, които безпроблемно навлизат в почвата като я култивират. По този начин се оформят легла, в които да се поставят семената, а освен това почвате се аерира и се повишава нейната плодовитост.

Сега, знаейки тази информация всеки бъдещ земеделец бързо би се ориентирал от какви точно видове плугове би имал нужда, за да обработва своята земя.

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!