На 22 юни 2019 година отваря врати най-големият исторически парк в света

На 22 юни 2019 година отваря врати най-големият исторически парк в света. В него всички посетители ще имат възможността да се пренесат до 10 000 години назад във времето. Това уникално място, където историята оживява, се намира само на 33 километра от морската ни столица, до село Неофит Рилски.
Идеята за създаването на парка е на Ивелин Михайлов от Горна Оряховица и е възникнала през 2011 година. Бизнесменът споделя, че тогава е бил провокиран от публикация, която чертаела в тъмни краски бъдещето на страната ни. В нея се говорело как България се топи и постепенно изчезва.

Именно тогава Ивелин Михайлов решил да създаде уникален проект, който ще върне самочувствието на българите и ще им припомни великата история. В същото време, идеята му била да накара хората да се развиват в собствената си държава. Той създава акционерното дружество „Исторически парк“ АД и става негов изпълнителен директор.
От възникването на идеята през 2011 година, до днес, в реализацията на проекта са се включили над 4000 души, сред които археолози-консултанти, историци, писатели, музиканти, скулптори, майстори- занаятчии, които изпълняват прецизно проекта.

При градежа са използвани изцяло автентични за епохите материали – камък, дърво, мрамор и керамика. Инвестицията в комплекса е 50 млн. лева.
Историческият парк е разделен на няколко исторически епохи и е разположен на площ от над 500 декара. Посетителите ще могат да направят едно „пътешествие във времето“ до епохата на халколита и неолита, ще минат през славната история на траките и Рим, и ще стигнат до разцвета на Първото и Второто българско царство. Чрез различни интерактивни и сетивно-образователни формати Паркът ще предлага на посетителите досег с древни и антични култури, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб.

Гостите на парка ще се насладят на занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, теоритични семинари, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото ще бъдат представени в петте исторически епохи на разположение на посетителите. Наред с тях са предвидени и традиционни места за отдих и хранене с ястия по автентични рецепти от антични времена, приготвяни само с натурални български продукти.
Достъпът до исторически парк ще става посредством заплащане на входна такса или с различни нива на клубни карти.

Източник: Актуално

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!