Не е случайно, че бабите ни са поставяли сол на прага на входната врата

Солта е един от продуктите, които се използват от хилядолетия в човешката история за много и различни цели, общо взето почти навсякъде в домакинството. Солта не е скъп продукт и всеки я има в дома си.
Нейната употреба е основно свързана с дезинфекциращите ѝ свойства и за отнемане на влагата.
Бабите ни са използвали сол за защита на къщата. Има поверие, че солта пази далеч от дома „злите духове“.
Но във всяко суеверие има и известна доза истина. Заменете злите духове с мравки, бактерии, гъбички и други вредители – пак ще получите правилната формула!
Може да поръсите матрака и със сол.

След това почистете с прахосмукачка и ще получите чист матрак без микроорганизми, на който ще спите спокойно.
Защита от мравки
Солта е правилното решение, ако искате да държите мравките далеч от кухнята. Поръсете сол по первазите на прозорците или на прага, през който могат да проникнат. По този начин се намалява и влагата в дома.
За полиране на бронз, сребро и мед
Ако имате сребърни бижута, със сигурност ще искате да ги поддържате чисти. Металът потъмнява с времето и затова ще трябва да намерите начин да го почистите. Солта е най-простото, най-лесното и неагресивно решение на този проблем.
Направете смес от сол и оцет и изтъркайте вещите, докато блясъкът се върне. Тази смес може да помогне да елиминирате всички петна и замърсявания.

Чиста канализация
Поставете сол в канализацията и залейте с топла вода. След известно време пуснете топлата вода, за да изплакнете. По този начин ще направите дезинфекция и ще унищожите всички миризми.
Подмладяване на кожата
Направете си пилинг за кожата, като смесите морска сол, зехтин или лавандулово масло. Внимателно изтъркайте цялото тяло и след това изплакнете с вода. Солта подмладява кожата и премахва мъртвите кожни клетки.

За по-наситени цветове

Това е невероятно решение, ако искате пердетата или килимите да възвърнат оригиналните си цветове и отново да блестят. Само с едно измиване, техният цвят може да бъде върнат: накиснете кърпата в концентриран солен разтвор и изтъркайте добре.

Дезинфекция на устната кухина
Когато имате зъбобол или раничка в устата си, направете гаргара със солена вода. По този начин ще измиете устата си и ще направите дезинфекция.

За пране

Използвайте сол за последното изплакване, за да предотвратите свиването на прането. Това е наистина полезно, ако сушите дрехите си на слънце. Вашите дрехи ще бъдат меки и без петна.

Източник: За Жената

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!