Нова измамна схема с нивите на хората. Баба Кунка е потърпевша – загуби всичко без нито един подпис

Внимание! Тръгнала е страшна схема, която буквално оставя без земите им стотици българи в този момент. Причината е некъдърен абсурден закон на народните ни избраници, който развързва ръцете на хитри играчи, които нямат състрадание към възрастни хора и нямат страх явно от нищо. Държавните институции засега си бъркат в носа, а изгорелите са стотици. Голяма част още не знаят, че са напът да си изгубят рентите и собствеността им да бъде изкупена на безценица.
Ето как Кунка Иванова остана без земите си без да е слагала нито един подпис, където и да е
Като много други българи 72-годишната Кунка Иванова си мислела, че има спестовен влог във вид на земя. Жената наследила от родителите си 9,5 декара ниви в землището на стражишкото село Лозен и живяла с мисълта, че ако на старини й потрябват пари, винаги ще може да продаде плодородната земя и да си помогне.Социалните ми взеха дъщеричката, без да ме питат, и я дадоха на кака й да я трови с цигари, искам си яРадостина Колева-Исак е млада жена, живееща в Благоевград от 34 години. Има 2 дъщери – на 10 и на 18…Jun 10 2019noviniteotdnes.com

Това време дошло, но се оказало, че няма как да продаде имота си. Не защото няма пазар, напротив. Всички фирми веднага правели оферти за по 1000 – 1100 лева на декар. Докато разберат обаче, че земята на Кунка е отдадена под наем за 50 години напред. А този факт самата собственичка разбрала наскоро и кажи-речи случайно. Вече втора година възрастната жена ходи по мъките, за да освободи имота си от тази тежест. Оказва се обаче, че е жертва на една напълно законна схема.
Законна, но идиотска от страна на депутатите
Кунка е родом от Лозен, но от 15-годишна живее в Горна Оряховица. 35 години е била учителка в детска градина „Елена Грънчарова”. Вече е пенсионерка, а със 79-годишния си съпруг вземат пенсии под 300 лева. Двамата имат много заболявания, които искат повече разходи. Мъжът е онкологично болен, а самата Кунка има нужда от операции. Мислели, че ще могат да си помогнат като продадат нивите на село. Но, оказало се, че или ще ги дадат на безценица или ще чакат да минат близо 50 години преди да могат да търсят справедлива цена.

Кунка и още трима роднини са наследници на малко по-малко от 20 декара в землището на Лозен. Двайсет години земята била давана под аренда на местната земеделска кооперация „Шипа” и получавали рента от 40 лева на декар. Договорът за аренда се сключвал от година за година, но хората си били спокойни. Докато един ден съпругът на Кунка отишъл да подновява купоните в магазина и там му казали, че земята им е продадена. Било време да се подписва нов аренден договор. Когато отишли да го подновят обаче се оказало, че земята не е продадена, но вече е дадена под наем. За 50 години напред и срещу рента от 17 лева на година.

В първия момент си помислили, че са жертва на някаква измама. Започнало едно голямо писане на писма до всякакви институции, докато се оказало, че схемата си е съвсем по закон.

Единият от съсобствениците, който имал 1/12 от имота или около 1,5 декара, бил осъден за неплатена издръжка. Земята била обявена на публична продан и купена от Иван Писков от Русе. По тогава действащия закон всеки от съсобствениците можел да сключи догов за аренда за цялата земя. И 30-годишният компютърен специалист сключил аренден договор за 20-те декара в Лозен с родената през 1935 година Анка Тодорова, също от Русе. Която впоследствие се оказало, че е родната му баба. И която пък от своя страна преарендовала земята. Това обаче го разбрали доста по-късно, след като започнали да търсят как по съдебен ред да спрат ограбването. Междувременно бабата-арендатор починала и нейните права били наследени от дъщеря й Силвия – майката на Иван Писков.

Оказало се, че този случай въобще не е прецедент. От тази вратичка в закона се възползват много находчиви бизнесмени. Въпросният Иван Писков е изкупил дребни дялове от поземлени имоти в цялата страна. Когато Кунка наела адвокат и започнали подготовка за дело, направили справка и се оказало, че негови договори има в служби по вписванията в цялата страна. Във всеки един случай става въпрос за едно и също – купуване на малки дялове и сключване на дългосрочни договори за целия имот.

Кунка се свързала с Писков и се опитала да му въздейства по човешки. Помолила го да прекрати договора, а след като отказал, му предложила да изкупи земята. Той обаче й предложил първоначално 250 лева на декар и след много молби вдигнал до 400 лв. В същото време тя се свързала с близо 20 търговци на земеделска земя. Всичките били готови да дадат 1000 – 1100 лева. Но докато разберат, че земята е с половинвековна обвързаност. Тогава офертата се оттегляла.

Това е по-страшно от телефонните измами, защото законът го защитава. Депутатите са най-виновни, дето са позволили това, оплаква късмета си Кунка.

Късметът й общо взето си е за оплакване. Междувременно законът бил променен и вече договори за толкова дълъг срок могат да се правят само със съгласието на поне 51 % от собствениците на земята. Но договорът за земята в Лозен е заварено положение и не отпада.

Все пак жената решила, че ще се бори докрай и започнала съдебна битка. Не оспорваме, че законът, действащ по това време, е позволявал да се сключи този договор. Ние искаме той да бъде обявен за незаконен защото противоречи на добрите нрави и е неморален. Сделката е направена без съгласието на съсобствениците и при условия, които очевидно са неизгодни за тях. Докато преди са вземали 40 лева рента, сега тя е 17 лева. Купувачът сключва договор за аренда с баба си, която е на 81 години по това време. Подобни сделки са правени в цялата страна. Освен това става въпрос за възрастни хора, които имат нужда от допълнителни средства за лечение и невъзможността да се разпореждат със земята си ги поставя в изключително трудна ситуация. Пропускът в закона беше забелязан, но за съжаление коригирането му не се отнася за сключените вече договори, коментира адвокатът Нина Велкова, която защитава интересите на Кунка Иванова.

Корекцията на закона е от 7 февруари 2017 г., докато договорът на Иван Писков с баба му е от 2016 г. Така че Кунка Иванова и в този случай е изтеглила късата клечка. Тя е писала и на омбудсмана Мая Манолова. От там са й обещали писмен отговор и са й казали, че подготвят нова законова промяна, която да отмени 50-годишните договори за аренда. Ако тези промени отново нямат сила да отменят стари договори, какво печеля аз. Отново съм само пример как законите мачкат малките хора, казва Кунка.

Делото за отмяна на договора е заведено в Горнооряховския районен съд. Първончално искът е отхвърлен от съдията, който преценил, че Кунка Иванова не е загубила правата си върху земята и може да я продава или да иска изменение на договора. Само дето договорът не е сключен от нея и няма как да иска промяната му. А пък продажбата може да стане, но на тройно по-ниска от пазарната цена и то, ако купувачът прояви благосклонност. Все пак решението на ГОРС е отхвърлено от Великотърновския окръжен съд и делото е върнато за ново разглеждане. Така че предстои да започне отначало.

Човечност няма, законите не защитават такива като нас, казва Кунка Иванова. Напълно доволен от законите обаче е новият й съсобственик Иван Писков. Всичко, което имам да казвам, съм го казал в отговора на исковата молба, заяви той по темата. И внимавайте какви думи използвате в статията си, за не се стига до ексцесии и съдебни дела, допълни в отговор на въпроса добре ли се е справила баба му със земеделския бизнес. Все пак се уточнихме, че под ексцесии не се разбират улични мерки, а само съдебни.Когато съпругът ми ме напусна, дъщеря ми беше тази, от която черпех сили, за да продължа напредДокато приготвях празничния обяд, в кухнята влезе съпругът ми и внезапно заяви, че ме напуска. Помис…Jun 10 2019noviniteotdnes.com
Елена Велкова

Източник: Петел

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!