Последните изследвания доказаха, че родопската песен може да лекува

– Г-жо Захариева, кога усетихте необичайната мощ на гласа си?
– Още докато учех в музикалното училище в Широка лъка, гласът ми се открояваше със силата си. Интересно е, че в продължение на 20 години спрях творческите изяви на сцена, не пеех, но през това време гласът ми се засили и сякаш започна да изригва от мен. Направих експеримент и пях със 101 гайди.
Купих си китайски децибелометър и измерих силата на гласа си. При едно живо включване от Пловдив пред Нова телевизия уредът отчете 131,7 децибела и вече бях убедена в огромната сила на моя глас.

– Как поставихте рекорда за сила на гласа?
– Изискването на “Гинес” беше да надскоча 110 децибела, а записващото устройство да бъде на 2,5 метра от устата ми. Устройството регистрира 113,8 децибела. Има формула за загуба на силата според отдалечеността на източника. Силата на звука от самата мен излиза със 143,8 децибела, а в черепната ми кутия звукът е резонирал с 10 децибела повече (153,8). Беше толкова изригващо, мощно, красиво. За мен беше изключително освобождаващо да отпусна гласа си.

– Това как се отрази на здравето ви?
– О, имаше реакция. Потече ми кръв от носа заради голямата вибрация и напрежение в главата. Но не изпитвах болка. От няколко години започнах да чета за здравословните ползи от звуците и музиката върху човешкия организъм. Стигнах дотам, че създадох и прилагам звуково-музикална терапия за релакс и възстановяване.
– Какво правите на звуково-музикалните терапевтични сесии?
– Използвам три елемента. Първият е звън от родопски чанове, подредени в тонова редица. И това не е случайно, защото още в Средновековието по времето на чумни епидемии са биели църковните камбани, за да прочистват въздуха от болестотворните бактерии.

Когато камбанният звън е с вибрации по-високи от 25 khz, повишава имунитета на хората. Средният диапазон на камбанния звън 10 – 20 khz увеличава притока на кръв в капилярите и раздвижва лимфата, а ниските честоти 40 – 100 khz успокояват психиката.

Доказано е, че камбаните излъчват ултра- и инфразвук, който не се улавя от човешкото ухо, но действа на подсъзнанието и вътреорганното пространство. Руският лекар проф. Андрей Гиздилов е поставил началото на терапията със звън в хоспис за хора с тежки заболявания. Доказано методът понижава кръвното налягане, успешно преодолява стреса, лекува различни инфекции, язви.
Звуковата терапия разрушава и ракови клетки. В терапията със звън използвам наши български чанове. Подбрах ги в тонова поредица, която влияе благотворно на организма. Всеки чан е с определен тон и активира конкретен енергиен център в тялото, както и конкретен орган. Ниските тонове действат успокояващо на нервната система, а високите ободряват и дават желание за действие.

Освен това, музикалните интервали (съотношението между различните тонове) също влияят лечебно. Това въздействие на музикалните интервали върху организма е доказал руският невропатолог, физиолог и основоположник на рефлексологията в Русия – Владимир Бехтерев.

В сеансите използвам нашата родопска песен и музика. Тя носи голяма сила и енергия, защото е изградена върху пентатоника. Това е лад, открит от древния философ и математик Питагор. Той е установил лечебната сила на пентатониката. На същия лад са построени и други музикални традиции – в Китай, Тибет и Япония. В България имаме лечебна музика, изградена на този лад. По този повод в България идваше регулярно японски учен, който събираше песни от района на с. Давидково. Той направи клинични проучвания и доказа, че с помощта на родопската музика настъпва много по-бързо оздравяване при редица болести.

Смиляна до чановете и кварцовата арфа, с които провежда звукотерапия

– Какви са конкретно въздействията на родопската песен?
– Всеки път, когато пея, хората настръхват, плачат, въпреки че не знаят думите на песните. Първо реагира кожата им, а след това и вегетативната нервна система. При родопската песен става продължително звукоизвличане на гласни звуци: е-е-е-е, а-а-а-а, и-и-и-и и т.н. Проф. Владимир Бехтерев е изследвал и доказал, че всеки вокал въздейства на конкретни органи в човешкото тяло. Така например “У-у-у-у” действа на отделителната и на половата система – на бъбреци, пикочен мехур, простата, матка. “О-о-о-о” – на задстомашна жлеза, гръбначен стълб, сърце. “А-а-а-а” – на жлъчния мехур и на сърдечната дейност. “И-и-и-и” стимулира сърдечната дейност, подобрява зрението и работата на тънките черва.

„Ю-ю-ю-ю“ стимулира работата на мозъка, прочиства носните кухини, стимулира тънките черва, блокира болката, лекува бъбреците. “Е-е-е-е” действа на трахеята и щитовидната жлеза, стимулира мозъчната дейност. И това не е случайно, защото всеки орган има свой звук, тон и вибрация.

Ето защо, това съчетание от звън на чанове, музикални интервали и вокали в единна звукова терапия, която провеждам, зарежда хората с енергия, освобождава ги от стреса и има лечебна сила.

– Някакви изследвания правени ли са за ефектите на родопската песен?
– Направих един интересен експеримент в НДК в София – беше измерена със специална камера аурата на петима души, на които пях. Под въздействието на гласа ми след две родопски песни аурата на всеки от участниците в експеримента промени цвета си, тоест енергията им се повиши.

Вече използвам още един вид звуци в звукотерапията – кварцова, кристална арфа, която се активира от различни накрайници и чукчета. При нея тонът е по-мек и резониращ, звуковата линия е различна. Всяка кристална тръбичка на арфата резонира от предходно активираната. Това са звуци в различна вибрация.

Ще дам един съвет: когато усещате болка, е добре да охкате. Звуковете УХ, ОХ, АХ освобождават натрупаната вътрешна енергия. Слухът реагира и отдава вибрацията от по-активен и здрав орган към болния.

– Имате ли лечители във вашата фамилия?
– Моят род е от село Петково, Смолянско. Много далеч във времето е живял прочут знахар и чакръкчия в нашата фамилия – Щута кехая. Той е в основата на родословното ни дърво. За него се носи легенда. Дъщерята на бея, 18-годишна девойка, е била с луксация на тазобедрените стави и не е можела да ходи. На всеки, който е опитвал да я лекува, е било забранено да я пипа с ръце. И ако не успее, беят е затривал рода му до девето коляно. Щута кехая се съгласява да помогне с ясното съзнание какво го очаква при неуспех. За да лекува момичето, без да я докосва с ръце, моят пра-пра-пра дядо оставя три коня три дни без да ядат и да пият. После им дава зоб, избира един от тях, на който качват девойката и връзват краката й под корема на коня. Чак тогава дава на коня да пие вода и коремът му започва да се издува. При разширяването на корема ябълките на бедрените кости се наместват правилно в ямките на тазобедрената кост. Така Щута кехая излекува момичето от луксацията, без дори да го докосва с ръце.

Беят остава толкова доволен, че освобождава хората от село Петково от данъци. Така че наистина съм далечен наследник на лечител в нашия род. За себе си съм установила, че изкарвам енергията си и я отдавам, когато пея. После ми трябва само един ден, колкото да запълня енергийната липса, и мога отново да отдавам енергията си чрез пеенето.
Преди няколко дни се запознах с Гуру Йоги Тан от Малайзия, на който показах моята звукотерапия. Той ме помоли да композирам за него химн на светлината. Седнах на слънце, затворих си очите и започнах да виждам цветове – оранжево, лилаво, жълто… Тези цветове преобразувах в тонове и така направих една мелодична крива, която се подреди в мелодия. Сложих под нея думите на химна на светлината и се получи. Сега имам покана от Гуру Йоги Тан да прилагам моята звукова терапия в Малайзия.

Мара КАЛЧЕВА

Източник: Глас

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!